Описание и практически ползи от стажа

В какво се състои стажът?

Всяка сутрин дежурният редактор възлага на стажантите по едно актуално събитие, за което да напишат новинарска статия. Текстът трябва да е готов до обяд, а стажантът прекарва останалата част от работния ден в намиране на подходящи снимки и видеа към материала си, качване на редактирания текст на уебсайта, което включва подравняване, графично оформяне, попълване на ключови думи и избиране на тематични рубрики, в които да бъде публикуван. Междувременно се следи развитието на темата и при необходимост текстът се актуализира преди окончателното му публикуване късния следобед.

За източници на информация се използват световни информационни агенции като „Ройтерс”, регионални англоезични медии като базираното в Прага Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода” и медии от съответната страна, за която се пише в новинарския материал, включително на местния език, ако стажантът го владее.

Стажантът може да получи и дългосрочна задача, например да напише материал за рубриката “Whatever happened to…?”, в която се публикуват статии за известни личности от близкото минало, които са излезли от светлините на прожекторите и напоследък се чува малко за тях.

Екипът на „Транзишънс онлайн” приветства инициативността, така че стажантите се насърчават да предлагат теми за ежедневните рубрики, за анализи или да отразяват събития на терен, особено ако имат опит във видеожурналистиката .

 

Какви са практическите ползи от стажа?

Стажантът научава основните принципи за писане на новини в англоезичните медии, включително как се избира заглавие, какво трябва да се включи в подзаглавието, как се оформя лийдът, кога да се цитират източници, как се съставя бекграунд и къде е удачно да се постави коментарен елемент.

Стажантът придобива умение да разпознава коректно написаната, безпристрастна и точна информация с цитирани източници и да я разграничава лесно от журналистически материали с подвеждащи факти, без цитирани източници, в които истината е изкривена и се наблюдава отчетлив пропаганден елемент.

Спецификата на работата в „Транзишънс онлайн” – писане на журналистически материали на базата на информация, която е главно на английски език, без прилагане на метода copy/paste – помага на стажанта да обогати значително речника си, търсейки синоними и варианти за изразяване на едно и също нещо по различни начини.

Тъй като медията е тясно специализирана в отразяването актуални събития от политиката, икономиката и по наболели обществени въпроси в Централна и Източна Европа, Кавказ и Централна Азия, стажантите имат възможността да се запознаят по-задълбочено с тези региони, включително със страни, които рядко се появяват в новинарските емисии в България.

Споделете