Стажът и градът

В зенита на блестящата си кариера чешкият художник Алфонс Муха създава през 1898 г. „Изкуствата“ – серия от четири литографии, в които женската красота, природата и изкуството живеят в удивителна симбиоза. Елементи от природата символизират отделните изкуства, за които е отредена конкретна част от денонощието – танцът е на фона на носени от сутрешния бриз есенни листа, червено цвете, вместо четка, рисува пъстроцветна дъга посред бял ден, поезията е символизирана от замислен женски поглед, взиращ се във вечерницата, а нощта е отредена за музика, защото тогава пеят славеите.

Като човек, който смята журналистиката за изкуство, за мен беше невероятно удоволствие да поживея и поработя поне за малко в Прага и да усетя от атмосферата, от която са черпили вдъхновение Ярослав Хашек за написването на „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“ и Муха за създаването на „Славянската епопея“, обезсмъртила българските царе Симеон I Велики и Борис I Михаил.

Фондация „Радостина Константинова“ сбъдна една моя много голяма мечта – да отида на стаж в чуждестранна медия и да доразвия умението си за писане на статии на английски. След като спечелих конкурса на фондацията през пролетта на 2016 г., се впуснах с огромно вълнение в пражката си авантюра, която включваше на първо място стаж в чешкото англоезично издание Transitions Online (TOL).

Медията е фокусирана върху актуални политически, икономически и социални въпроси в 30 страни от посткомунистическа Европа, Централна Азия и Кавказ. За да имате полза от стажа и бъдете полезни на TOL, е хубаво, освен добро ниво на английски, да имате най-базови познания поне за Източна Европа и за писането на новинарски материали. Никой обаче не очаква чудеса от вас – повечето стажанти по мое време бяха още студенти по журналистика с много малко опит, а редакторите винаги ще отговорят на въпросите ви и ще ви помогнат, ако изпаднете в затруднение.

Работата е лека, приятна и се състои в следното: сутрин дежурният редактор определя кой по каква тема ще пише (стажантът може и сам да предложи събитие за отразяване), изпраща линкове към новинарски издания, по които да се състави текстът на информацията. Следват около два часа креативна дейност, материалът се предава, а след редакция се подрежда в шаблон и се качва на уебсайта.

След 17 часа започва по-хубавата част – чешка бира с печено свинско, кнедли и кисело зеле, разходки с корабчета по река Вълтава или по китните калдъръмени улички на квартал Мала страна, концерти за орган в десетките катедрали за любителите на класическата музика и цяла върволица от барове и бирарии от Вацлавския площад чак до двореца Храдчани.

Така че не се колебайте и кандидатствайте! Фондация „Радостина Константинова“ очаква и вашата история от Прага.

Любомир Мартинов

Споделете