Марин Николов е носителят на голямата награда за 2015 г. за разследваща журналистика

Марин Николов от Нова телевизия е носителят на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова“ за 2015 година.

Приза  –  плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда в размер на 3 000 лева, той получи на церемония на 11 май 2015 г. от миналогодишния носител на наградата Росен Цветков.

Марин Николов  бе награден за три свои разследвания излъчени по Нова телевизия  – за престъпната схема за източване на европари, предназначени за тютюнопроизводителите; за налагания от псевдоеколози зелен рекет над бизнеса; както и за разкритията за системните кражби в БДЖ, довели до серия от оставки.

„Въпреки че разследването се свързва с нередности и негативни факти като лъжи и кражби, организаторите на събитието са прозрели, че в крайна сметка то има за цел доброто на хората“, каза Марин Николов при връчването на наградите.

Фондация „Радостина Константинова“ удостои с грамота и парична награда в размер на 500 лева Здравка Маслянкова за  разследването „Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица“ публикувано във в. „Янтра днес“ и Петър Нанев за излъченото в „Репортерите на бТВ“ разследване „Необяснимо бездействие“, разкриващо злоупотребите с милиони във ВМА.

Традиционната стипендия на фондацията бе връчена на Дияна Попова, студентка по журналистика 3-и курс във Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”.

Споделете