Стартират номинациите на журналистически материали за ежегодните конкурси за разследваща журналистика и стаж в чужбина на фондация „Радостина Константинова“

Фондация „Радостина Константинова“ организира за осма поредна година връчването на годишни награди за разследваща журналистика. Крайният срок за номинации е 30  април.

Всички колеги от печатните и електронни медии могат да кандидатстват в този срок със свои разследвания или да номинират автори на задълбочени журналистически публикации или предавания, които разкриват корените на общественозначим проблем.

Всяка година Фондация „Радостина Константинова“ осигурява и по една стипендия за талантливи студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийски университет и изпраща по един млад журналист на тримесечен стаж в престижни медии извън страната. През последните две години това е Transitions Online – англоезично издание, базирано в Прага. Документите за участие в конкурса за стаж в чужбина следва да бъдат подадени до 15 юни  2019 година.

Материалите и за двата конкурса трябва да са разпространени в периода 1 април 2018 г. – 31 март 2019 г. и задължително да е отбелязан техният автор.

Очакваме вашите предложения на e-mail адрес: konkurs@radostinakonstantinova.org.

Тържествената церемония по връчването на наградите и обявяването на стипендиантите ще се проведе на 13 май, понеделник, 2019 г. в Гранд Хотел „София“. Победителят ще получи плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда в размер на 3 000 лева. Журито може да присъди и поощрителни награди в размер на 500 лв.

Номинираните кандидати ще се оценяват по публикувано разследване в печатни издания, създаден документален филм, излъчен репортаж или радио предаване на разследваща тема за периода от 1 април  2018 г. до 31 март 2019 г.  Те трябва да отговарят на следните критерии – истинност на фактите, представяне на различните гледни точки в разследването, значимост на разглежданата тема, отражение на проблема върху широк кръг хора или развитието на обществото. Право да бъдат номинирани и да участват в класирането имат само материалите, подписани от реалния им автор.  Най-добрите разследвания ще бъдат определени от  жури от изявени журналисти и преподаватели.

ЗА ФОНДАЦИЯТА

Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за  честна, обективна и свободна журналистика в България.

Основната цел фондацията е да насърчава обективната журналистика  в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават значими разследващи журналистически произведения, неправителствената организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св.Климент Охридски”. Годишната стипендия за студенти по журналистика през 2017 г. бе присъдена на Благоваст Илиев. Петър Георгиев бе стажант на фондацията в „Transitions Online” в Прага за 2017 г.

ПРАВИЛНИК

Повече за условията и реда за определяне на наградите можете да прочетете ТУК.

ЖУРИ

Журналистическо жури за конкурса за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“

Председател:

Люба Ризова

Членове:

Валери Тодоров

Добрина Чешмеджиева

Иван Бакалов

Къдринка Къдринова

Милко Петров

Михаил Вешим

Светла Петрова

Стойко Тонев

 

Споделете