Фондация Радостина Константинова връчи за 10-ти път годишните си награди за разследваща журналистика за 2021 г.

За десети пореден път Фондация „Радостина Константинова“ връчи годишните си награди за разследваща журналистика. Професионалното жури в състав – Председател Люба Ризова и членове: Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Марнкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова отличи с Голямата награда Богдана Лазарова, журналист от Българската национална телевизия, дългогодишен разследващ журналист,  за поредицата предавания, свързани с тревожното състояние на язовир „Огоста“, където техногенните проблеми и натрупването на арсен във водите създават рискове за жителите на град Монтана.

Втората награда – на Фондацията „Радостина Константинова“ получи Здравка Маслянкова, също дългогодишен разследващ журналист, кореспондент на БНР във Велико Търново, за разследванията й за купуването, използването и производството на дезинфектанти и маски по време на пандемията Ковид-19.

И двете журналистки не за първи път получават награди за свои разследвания, но за първи път са отличени от Фондация „Радостина Константинова“.

Разликата в оценките на журито за разследванията им е минимална. За първи път на 11-та церемония и на десетото връчване на награди на Фондацията, на първите две места са представители на обществените медии БНР и БНТ.

Сред другите номинирани за тазгодишните награди  на Фондацията са Десислава Ризова и Габриела Андреева от бТВ, Мариян Иванов от Радио Бургас (БНР) и др.

 

Богдана Лазарова е автор и изпълнителен продуцент на предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ по БНТ. Автор на 22 телевизионни разследвания за 2-годишния период на излъчване на предаването, сред които за замърсяването с арсен 10 пъти над нормата на цялата Монтанска област и за остро критичното състояние на стената на язовир „Огоста“. Автор на 2 документални филма по БНТ – „В сянката на демокрацията“ (2020 г) за прехода на България към демокрация в годините 1990-94 г. Автор и водещ на предаването за разследваща журналистика“Афера” по Дарик радио, което излъчва над 200 журналистически разследвания за 5-годишното си съществуване (2006-2011 г.). Богдана Лазарва е автор на три книги с журналистически разследвания „Афера“ (2006), „Държавна сигурност и изчезналите съкровища“ (2010) и „Оня списък – първият разгром на разузнаването“ (2011).

 

Здравка Маслянкова е родена на 7 декември 1973 година в Горна Оряховица. Репортер от 25 години в електронни и печатни медии, като през последните 6 години е кореспондент на Българското национално радио във Велико Търново. От години се занимава с разследваща журналистика, носител е на редица национални награди за разследванията си. През 2015 година също е отличена от фондация „Радостина Константинова“ за разследването си „Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица“. 

 

 

Както всяка година, Фондация „Радостина Константинова“  връчи и стипендия на студент от Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Чрез конкурс стипендията получава Кристияна Христова, студентка IV курс по журналистика.

Поздравителен адрес от председателя на Народното събрание г-н Никола Минчев

Поздравителен адрес от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова

Приветствие  от Любомир Мартинов, стипендиант на Фондацията

През 2016 г. спечелих стипендия от фондация „Радостина Константинова“ и заминах на стаж в Прага. Работих един месец в базираното там американско издание „Транзишънс онлайн“, фокусирано върху Източна Европа и постсъветското пространство. Това бе вододел в кариерата ми, тъй като по образование не съм журналист и имах пропуски, които трябваше да наваксам. Това бе първият от серия журналистически стажове, които в последствие ми помогнаха да придобия необходимите знания и умения, за да се усъвършенствам като журналист. Безкрайно много благодаря за предоставената възможност!

Любомир Мартинов, БТА

Петър Георгиев, журналист в предаването „Панорама“ на БНТ, стипендиант на Фондацията, пише:

„Церемонията по връчването на наградите беше прекрасно преживяване и благодаря за възможността да се срещна с д-р Мария Вангелова, председател на фондацията. През 2017 г. аз получих стипендия, която ми помогна да покрия голяма част от разноските за шест месеца по време на работата ми международно онлайн издание в Прага по договор на Фондация „Радостина Константинова“. Бих искал да направя парично дарение на фондацията в размер на 500 лева, с които да бъде насърчен друг млад журналист“.

Отзиви:

Бяха раздадени десетите награди на фондация „Радостина Константинова“ – Капитал

Богдана Лазарова от БНТ получи голямата награда „Радостина Константинова” – СБЖ

Фондация „Радостина Константинова” приема номинации за наградите за разследваща журналистика – БНР

 

 

Споделете