Разследвания за АЕЦ „Козлодуй” и за Пловдивския панаир спечелиха наградите на фондация „Радостина Константинова”

Две награди за разследваща журналистика за 2022 година връчи фондация „Радостина Константинова” на церемония, която се състоя на 11 май.

Генка Шикерова бе отличена за разследването „Бизнесът обича тишината. Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски“, излъчено и публикувано на сайта на“Свободна Европа“, което проследява историята на Пловдивския панаир и стъпките, с които държавата губи собствеността си над панаира и терена в центъра на Пловдив.

Четири разследвания, свързани за поръчки и търгове за АЕЦ „Козлодуй“, публикувани във в.“Капитал“, донесоха награда на журналиста Ивайло Станчев.

Тази година за наградата се бориха 23 разследвания на различни теми и различни медии – печатни, електронни, интернет медии. Наградените бяха определени от деветчленно жури.

Традиционно фондация присъди и една стипендия на студент по журналистика. За нея успя да се пребори второкурникът от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св.Климент Охридски”  Петър Желев.

Фондация „Радостина Константинова” връчва наградите си за 11 пореден път. Тя носи името на едно от най-ярките пера на съвременната ни журналистика, пример за отстояване на професионалните стандарти и ролята на медиите като коректив на управляващите.

Споделете