25 април 2018 г. e крайният срок за номинации за наградите за разследваща журналистика на името на Радостина Константинова. Същият срок е и за предложенията годишната стипендия и стажа в чужбина на фондацията.

Фондация „Радостина Константинова“ организира за седма поредна година връчването на годишни награди за разследваща журналистика. 25 април е крайният срок за номинации за Голямата награда за разследаща журналистика на името на Радостина Константинова за тази година.

Дейността на фондацията включва инициативи, които насърчават качествената журналистика у нас и дават своя принос за утвърждаването на професионалните стандарти.

Фондацията всяка година дава и по една стипендия на на студент от Факултета по журналистика и масови комуникации и изпраща по едни млад журналист на тримесечен стаж в престижни медии извън страната. От миналата година това е базираното в Прага англоезично издание Transitions Online.

Крайният срок за представяне на материалите за участието в конкурса е 25 април 2018 г. В същия срок следва да се подадат и документите за участие в конкурса за стаж в чужбина.

Материалите трябва да са разпространени в периода 1 април 2017 г. –  31март 2018 г. и да са с посочен автор. Условията на конкурсите и статутът на наградите може да се проверят на адрес http://radostinakonstantinova.org.

Очакваме вашите предложения на e-mail адрес: konkurs@radostinakonstantinova.org или на сайта на Фондацията.

Тържествената церемония по връчването на наградите и обявяването на стипендиантите ще се проведе на 14 май 2018 г. в Гранд Хотел „София“

Всички колеги от печатните и електронни медии могат да кандидатстват със свои разследвания или да номинират автори на задълбочени журналистически публикации или предавания, които разкриват корените на обществено-значим проблем.

Номинираните кандидати ще се оценяват по публикувано разследване в печатни издания, създаден документален филм, излъчен репортаж или радио предаване на разследваща тема за периода от 01 април  2017 г. до 31 март 2018 г.  Те трябва да отговарят на следните критерии – истинност на фактите, представяне на различните гледни точки в разследването, значимост на разглежданата тема, отражение на проблема върху широк кръг хора или развитието на обществото. Право да бъдат номинирани и да участват в класирането имат само материалите, подписани от реалния им автор.  Най-добрите разследвания ще бъдат определени от  жури от изявени журналисти и преподаватели.

Годишните награди за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“ ще бъдат връчени на официална церемония на 14 май 2018 г. в Гранд Хотел „София“, гр. София. Победителят ще получи плакет, изработен от Георги Чапкънов и парична награда в размер на 3 000 лева. Журито може да присъди и поощрителни награди в размер на 500 лв.

 

 

История:

Първият   носител   на   голямата   награда   за   разследваща   журналистика „Радостина Константинова” за 2012 г. бе журналистът Иван Георгиев от бТВ.

Таня Петрова и Ивет Миткова от в-к „Сега” бяха носителите на Голямата награда за 2013 г.

През   2014   година   Фондацията   връчи голямата   си   награда   за   разследваща журналистика на Росен Цветков от бТВ.

Марин   Николов   от   Нова   телевизия   е   носителят   на   голямата   награда   за разследваща журналистика „Радостина Константинова“ за 2015 година.

През   2016   година   голяма   награда   не   бе   присъдена,   но   бяха   отличени разследвания на стажант-репортера на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио Спас Крайнин и на журналистката Генка Шикерова от Нова телевизия.

Голямата награда за журналистически разследвания през 2017 г. бе поделена между Тина Ивайлова  от NOVA  r Стоян Георгиев от bTV. Отличени бяха и Димитър Стоянов от „Бивол”, Димитър Събев от „Бодил” и Мина Петрова от БНТ.

 

Фондация   „Радостина   Константинова”   е   създадена   на   11   май   2011   г.   от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа   „168   часа”   и   вестниците   „168   часа“,   „24   часа“,   „Монитор“   и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата   на   Радостина за  честна,   обективна   и   свободна   журналистика   в България.

Основната   цел   фондацията   е   да   насърчава   обективната   журналистика  в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават значими разследващи журналистически произведения,     неправителствената   организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св.Климент Охридски”.Годишната стипендия за студенти по журналистика през 2017 г. бе присъдена на Благоваст Илиев. Петър Георгиев бе стажант на фондацията в „Transitions Online” в Прага за 2017 г.

 

ПРАВИЛНИК


ЖУРИ

Журналистическо жури за конкурса за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“

Председател:

Люба Ризова

Членове:

Валери Тодоров

Добрина Чешмеджиева

Иван Бакалов

Къдринка Къдринова

Милко Петров

Михаил Вешим

Светла Петрова

Стойко Тонев

Споделете